Alles over mos

Alles over mos

In elk product dat we bij MosBiz maken, verwerken we mos uit de overheidsreservaten van Noorwegen. Dat mos wordt op verantwoorde wijze geoogst en zonder schade aan de natuur te veroorzaken. Na het oogsten groeit het mos gewoon weer terug aan waardoor er steeds nieuw mos beschikbaar is.

Milieuvriendelijk

Het mos dat geoogst is, wordt vervolgens op milieuvriendelijke manier geprepareerd met biopolymeer-coatings. Door deze coating behoudt het mos jarenlang de natuurlijke, mooie look die het bij oogsten al had. De moswanden, bureauschermen, scheidingswanden en alle andere producten waarin we het mos verwerken, blijven dus ook voor heel lange tijd net zo mooi als op het moment dat het geplaatst wordt!

Soorten mos: rendiermos, bolmos, lappenmos, en veel meer…

De verschillende moswanden die u bij MosBiz kunt bestellen, zijn stuk voor stuk opgebouwd uit een combinatie van meerdere soorten mos. Zoals rendiermos, bolmos en, of lappenmos. Door deze combinatie krijgt het product, zoals een bureauscherm of scheidingswand, een natuurlijke uitstraling. Ook kan alles gecombineerd worden met planten en, of decoratieve houtelementen of schors.

Typisch mos

Iedereen kent wel mos, maar wat is nu typisch voor mos? Wij zetten hier een aantal belangrijke kenmerken op een rij:

  1. Mosmuren zijn blijvend elastisch en zacht. Is de luchtvochtigheid erg laag (minder dan 30%) dan wordt het mos droger en is het kwetsbaarder voor beschadiging. Is de lucht heel erg droog, dan kan het mos zelfs wat wat lichter worden. Maar neemt de luchtvochtigheid weer toe, dan neemt het mos het vocht ook weer op. Het mos zelf wordt dan ook weer zachter en eventueel kleurverlies herstelt vanzelf.
  2. Mos oogt aaibaar maar is gevoelig voor plukschade of aanraking. Vandaar dat we bij grote moswanden altijd een plint onderaan het moswerk plaatsen.
  3. Moswanden en -schermen hebben even een natuurlijke bosgeur. Mos heeft een lichte, natuurlijke geur, sommigen vinden het lijken op een bosgeur. Hoe lang die lucht blijft, hangt af van de grootte van de wand of het scherm. Hoe groter dat is, hoe meer mos erop zit en hoe langer de geur nog blijft. Toch neemt die geur snel af, zeker als de ruimte waarin het geplaatst is goed geventileerd wordt.
  4. Mos is een natuurproduct met structuur- en kleurverschillen.  Alle voorbeelden die we laten zien, kunnen in uw product net wat anders uitpakken. Mos varieert immers. Dat maakt ook dat het een pure natuurlijke uitstraling heeft.
  5. Niet al het mos is geschikt voor buiten. Zoals rendiermos kan niet geplaatst worden in de buitenlucht omdat de weersomstandigheden zoals regen of wind het mos kunnen beschadigen. Binnen is de beste plek voor mos, en wilt u het toch buiten plaatsen? Kies dan voor een beschutte plek met overkapping.
  6. Mos is breed toepasbaar. Mos is letterlijk heel flexibel. En dus passen we het toe in veel verschillende producten. Zoals moswanden, bureauschermen of mobiele schermen. Maar ook kunnen we er logo’s mee maken, schilderijen en het verwerken in combinatie met schors, takken of andere planten. Bedenk het en we maken het. Of vraag ons om advies, en we bedenken voor u een unieke toepassing!
  7. Mos is onderhoudsvrij. Ideaal dus voor in kantoren, showrooms, restaurants en andere bedrijfslocaties. Het blijft namelijk jarenlang mooi zonder dat u daar iets aan hoeft te doen. Wilt u weten wat u bij kleine beschadigingen, verkleuringen of uitdroging kunt doen? Lees dan hier onze tips en adviezen voor het kleine beetje onderhoud dat soms nodig is.

De voordelen van mos

Of mos nu geleverd wordt in een mobiele scheidingswand, moswand of mosschilderij, het biedt veel voordelen:

Mos is geluiddempend waardoor de akoestiek in elke ruimte verbetert
Mos is onderhoudsvrij; u hoeft het geen water te geven en verbruikt geen energie
Mos is 100% duurzaam, biologisch én ecologisch
Het trekt geen vuil aan omdat het antistatisch is
Het is vochtregulerend waardoor het binnenklimaat aangenamer wordt
Het is brandvertragend
Leverbaar in veel kleuren; de groene tinten zijn natuurlijk, andere kleuren zijn kleurvast en niet-giftig
In diverse soorten leverbaar en goed te combineren met elkaar en met andere planten of houten decoratie

Verschillende soorten mos

Rendiermos

Rendiermos is een korstmos die eruit ziet als een kleine struik. De vorm van de takjes lijken wat op een gewei, vandaar de naam rendiermos. Die takjes zijn trouwens hol waardoor ze licht veren en ook geluiddempend werken. Rendiermos is dus ideaal voor moswanden waar ook een akoestische werking van verlangd wordt.

Deze mossoort is van zichzelf wat groen-grijs maar wij kunnen het leveren in maar liefst 8 verschillende tinten. 4 daarvan zijn diverse kleuren groen. De andere kleuren kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld een afbeelding te creëren, zoals een logo. Deze kleuren zijn gemaakt van een kleurvaste, niet-giftige verf.

Bolmos

Bolmos is precies wat het zegt; een bolletje mos. Het wordt dan ook niet voor niets ook wel eens kussentjesmos genoemd. De mooie ronde vorm van bolmos is dan ook perfect om structuur en diepte in een moswand of mosscherm aan te brengen. Een stukje bolmos bestaat uit dunne naaldvormige blaadjes. Het bevat van zichzelf water of lucht waardoor het ook als het gedroogd is, lang mooi en zacht blijft.

Door de bolletjesvorm van dit mos combineert het heel goed met platmos of rendiermos. Maar een wand met alleen bolmos is ook heel mooi om te zien!

Platmos

Ook platmos is wat de naam doet verwachten; plat. Deze mossoort blijft heel laag en groeit nooit hoger dan 10 tot 20 mm. Het mos is zoals de naam zegt vrij plat, ca 10 tot 20 mm. Platmos is vooral herkenbaar aan de kleine gerimpelde blaadjes en de mooie groene kleur. Die kleur kan overigens wat vergelen als het warm en droog weer is. Maar zodra de luchtvochtigheid weer toeneemt, wordt de kleur van platmos ook weer groener.

Door platmos in mosschilderijen, moswanden of schermen te verwerken en te combineren met rendiermos en bolmos, ontstaat er een aantrekkelijke diversiteit. Ook maakt deze mossoort het goed mogelijk om afbeeldingen of logo’s te verwerken in schermen en wanden. Juist door de platte structuur van het platmos, komen dikkere mossoorten, zoals bolmos, beter tot uiting.

Platmos wordt net als rendiermos, geprepareerd en soms gekleurd. Het resultaat is een zachte structuur die zeer geluiddempend werkt,  vuilafstotend en brandvertragend is.